Het sluizencomplex Ganzenpoot

Lees de tekst goed.
Klik op de cijfers in het kruiswoordraadsel om de vragen bij de tekst te lezen. Wanneer je helemaal klaar bent, kan je de antwoorden controleren door op de knop controleer te drukken.
Veel leesplezier!

leestekst:

De Ganzenpoot is een benaming voor het sluizencomplex in Nieuwpoort. Daar komen maar liefst zes waterwegen samen. Die stromen dan via de IJzer naar de Noordzee. Het sluizencomplex werd gebouwd in 1876-1878. Door de vele schade van WO I werd het dan heropgebouwd.
Het sluizencomplex werd gebouwd omdat de getijden ervoor zorgden dat er heel wat land onder water kwam te staan. Tijdens deze getijden kon het water met zo’n vier meter stijgen. Maar dankzij deze sluizen is dat nu veel minder geworden. Nu stijgt het water nog een beetje, maar niet zoveel meer als vroeger. Drie van de zes sluizen zorgen ervoor dat het land niet onder water wordt gezet. Ze houden het water tegen als er vloed is. De deuren van de sluizen zijn gesloten bij vloed en bij eb opent men de deuren zodanig dat het water dat te veel was naar de zee kan stromen.

Als je even de tijd neemt om het complex te bewonderen, dan valt het meteen op dat het gelegen is naast een aantal drukke wegen. Maar toch ervaar je een gevoel van rust wanneer je het sluizencomplex bekijkt. Dit komt door de aanwezigheid van het vele groen rond het complex en ook door de aanwezigheid van het water.

Het sluizencomplex in Nieuwpoort heeft een grote rol gespeeld in de Eerste Wereldoorlog. Nadat Duitsland de oorlog had verklaard aan Frankrijk, besloten ze Frankrijk aan te vallen. Doordat de grenzen tussen Frankrijk en Duitsland zwaar bewaakt werden, viel Duitsland Frankrijk binnen via België. Door alle sluizen van de Ganzenpoot open te zetten op 29 oktober 1917, liep de streek tussen Nieuwpoort en Diksmuide onder water. Daardoor konden de Duitsers niet verdergaan.
Even later kregen de Belgen ook de hulp van de Fransen en de Britten. Zij waren natuurlijk heel blij dat de Belgen dit hadden gedaan.

getijden: wisseling van waterstand
vloed: water dat stijg
t eb: water dat daalt
  1    2        
  3          
          
          
          
4    5          
          
          
 6           
          
          
7            
          
    8        
  9