Sociale netwerken en onderwijs: Resultaten enquête


In december deed Bram Faems, in opdracht van KlasCement volgende oproep:

Facebook bracht de grote doorbraak voor de zogenaamde “sociale netwerken”. Facebook was echter niet de eerste website waarbij gebruikers foto’s, ervaringen, video’s, … kunnen delen. Maar dankzij het grote succes van Facebook werd de keerzijde van deze sociaal netwerksites ook duidelijk. Facebook kwam dit jaar herhaaldelijk in het nieuws met ophefmakende berichten over schendingen van privacy en schandalen over ontoelaatbare vriendschappen.
Op een september 2009 ontstond er nogal wat commotie over een beginnende leerkracht wiens contract niet verlengd zou worden omwille van haar vriendschap met leerlingen op die andere populaire sociale netwerksite: Netlog.

Er zijn nog geen officiële cijfers over hoeveel leerkrachten actief zijn op sociale netwerksites, hoeveel bewust niet aanwezig zijn en welke leerkrachten het trachten in te zetten voor educatieve doelen. Daarom proberen ik er, in opdracht van KlasCement (dat in de media soms wordt bestempeld als “Facebook voor leerkrachten”), een beeld van te krijgen.

De bevraging is volledig anoniem. De resultaten van deze bevraging verschijnen op KlasCement.

De resultaten van dit onderzoek zijn intussen verwerkt en in grafieken gegoten. Verderop deze pagina kan je de pdf met de grafieken vinden.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
School/onderwijs