Incluso-opening: Sociale software en kwetsbare jongeren


Sociale software en kwetsbare jongeren: een goede match?

Incluso conferentie, K.U.L., 13-14 september 2010

Deze Engelstalige tweedaagse is erg belangrijk om de link te zien tussen e-gebruik en jongeren die er aanvankelijk geen gebruik van kunnen maken en daardoor vaak ook niet weten hoe ze ermee zouden kunnen omgaan op een efficiënte, creatieve manier. Ze hebben het wel in zich (zoveel is duidelijk), maar ze bezitten vaak de tools niet of ze werden hen niet voldoende aangereikt via school, thuiscultuur, sociale omstandigheden, omkaderende beïnvloedingsfactoren, persoonlijke ervaringen, enz.

Volgens recente resultaten van een aantal Europese onderzoeksprojecten kunnen sociaal kwetsbare jongeren hun levenskwaliteit verbeteren via sociale media, gaming, muziek, mobiele toepassingen en andere technologieën. Zo kunnen ze een job zoeken op vacaturesites, sociale en persoonlijke relaties uitbouwen via sociale netwerksites en ICT, internet en sociale media gebruiken om samen projecten op te starten.

De resultaten van deze projecten werden voorgesteld op de internationale INCLUSO conferentie over e-inclusie van kwetsbare jongeren op 13 en 14 september 2010 in Heverlee. Tijdens de conferentie werden ook prioritaire acties voor de toekomst besproken. Zowel vertegenwoordigers van overheden en van de Europese Commissie als internationale experts in het domein van nieuwe media namen deel aan het debat om de sociale inclusie van minder bevoorrechte jongeren te bevorderen.

De conferentie werd georganiseerd door het Europese INCLUSO onderzoeksproject (Sociale software voor sociale inclusie van kwetsbare jongeren), met de steun van de Europese Commissie, en gecoördineerd door de K.U.Leuven en de geassocieerde hogeschool K.H.Kempen.

De Vlaamse studiedag 2009, Social Software for Social Inclusion van het VSNG, stond in het teken van het Europees project INCLUSO. Dit project wil bewijs aanleveren dat ICT, en meer specifiek 'social software tools', sociale inclusie kan bevorderen bij maatschappelijk kwetsbare jongeren.

De hoofddoelen zijn: het verzamelen van praktische resultaten in het werkveld en het stellen van prioriteiten voor toekomstige acties.

Aangezien het IT-Huis ook aan deze belangrijke projecten aandacht wil besteden, leek het dan ook erg belangrijk dat KlasCement hier ook aandacht aan kan besteden aan een dergelijke grote, Europese visie en concrete uitwerking. Ook voor eQNet kan dit een extra stimulans zijn om deze doelgroep-jongeren elkaars databank en projectconcepten te leren kennen.

In de voormiddag van maandag 13 september kon ik dan ook getuige zijn van de volgende gastsprekers.

De heer Jan Engelen, project coördinator: een boeiend aangenaam, rustige man had me ook persoonlijk verwelkomd aan de balie. Ik merkte meteen dat hij een echte kenner is. Zeker om nog eens een langer praatje mee te kunnen maken. Meer dan 25 jaar kennis verwerven, dat straal je uit

Hij verwelkomde iedereen en gaf een kort, digitaal overzicht van de Leuvense Arenbergsite, de K.U.L., alsook van de stad Leuven. Nadien werd het project kort voorgesteld. Bekijk daarom zeker ook de deelnemende Incluso-teamleden die hun project voorstellen: INCLUSO Ook zeer interessant zijn de INCLUSO PILOTS In de video's krijg je een overzicht INCLUSO MEDIA.

Keynotespreker: Miguel Gonzalez Sancho Bodero (Informatie Maatschappij en Media Directoraat Generaal van Europese Commissie) stelde zichzelf voor en vooral de drijfveer waarom Europa dergelijke projecten wil steunen en waarom deze doelgroepjongeren ook voor het toekomstig Europa belangrijk zijn. Daarom werd ook post Lisbon > crisis > wake up call besproken. Het zegt genoeg. Het economisch Europa heeft duidelijk een heuse dreun gekregen. Europa beseft dat ze alle inwoners moeten benaderen en zorg dragen, zoveel is duidelijk. Er wordt over de zeven flagships gesproken en e-cultuur die verder moet worden geïmplementeerd.  http://www.epractice.eu  is dan ook een forum waar heel wat informatie te vinden is: allerlei activiteiten: studies, exchange of practice, events, workshops, TV. Deze persoon heeft een duidelijke missie. Ook de naam Neelie Kroes valt. Deze dame is ons bekend omwille van bezoek aan een innovatorschool bij EDUFIKS.

Nadien kwamen ook nog Wouter Van den Bosch en Jan Dekelver aan het woord. Zij stelden INCLUSO voor. Er werd zelfs met een soort votingsysteem gepolst hoe het publiek tegenover bepaalde stellingen en visies stond. Na de andere voordrachten werden er nog enkele vragen opnieuw aangereikt om te bekijken of er een verandering in het stemgedrag was.

De andere partners stelden hun programma voor.

Voor Scotland:  Sam Tom

Insight into how to implement social software, the importance of staff involvement and how tot motivate young people.

Ik kon een kort onderhoudend gesprek hebben met deze man. Erg boeiend om te horen hoe men Youth Radio Project als eerste pilootproject in juni 2009 opstartte.  

Voor België: Jo Van Hecke

van Tunuso. Voor het IT-Huis kan deze persoon een heuse know-how bieden. Ook hier vind je meer uitleg.

Engaging staff and keeping them motivated tot work with ICT and social software is not easy.

Hij bracht een heuse getuigenis als veldwerker.

Voor Oostenrijk: Gottfried Seisenbacher

Jugendzentren uit Oostenrijk.

He now uses online communication to arrange times for meetings with the youth workers. We learned that youngsters really like the ability to contact youth workers via social networks.

Zij waren vooral verheugd om Netlog te kunnen gebruiken. Dankzij dit gebruik bezochten de doelgroepjongeren vlugger en vaker het centrum.

Voor Polen: Agata Otrebska

The Incluso participants feel important and responsible. They have got the feeling that the project isn't for everyone and it makes them very special.

Friends came together to mop the surface of al Small Market Square in Krakow. We called this action a flashmop. The incluso group was working on an ecological event.: eco-commercials, quizzes, video survey presenting views of Chorzow inhabitants on ecological lifetsyles.

Uiteraard onmogelijk om alles hier weer te geven wat er leeft in dergelijke projecten en wie er allemaal steun verleent en verantwoordelijk draagt voor dergelijke projecten.

In de bijlage kan je nog meer info vinden (= mijn persoonlijke topics) wat betreft het naslagwerk (boekvorm) dat INCLUSO maakte naar aanleiding van deze tweedaagse.

Meer informatie:

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht, Preventieadviseur, …