BETT: Beurs voor educatieve technologie


Naar Londen voor onderwijsvernieuwing

Een grote groep Vlaamse leerkrachten spoorde op vrijdag 15 januari 2011 naar London om er te proeven van de nieuwste technologieën voor het onderwijs. Dankzij KlasCement, een website waar leerkrachten lesmateriaal met elkaar uitwisselen, ontdekken heel wat leerkrachten op de Londense BETT-beurs wat er in de komende jaren in scholen zal binnensijpelen.

Het mekka van "onderwijstechnologie"

Wie nog nooit naar de BETT-beurs in Londen ging, kan zich niet voorstellen hoeveel technologische snufjes er zijn voor het onderwijs. Op deze beurs zag je al digitale borden, lang voor ze in de Vlaamse scholen hun intrede deden. Vorig jaar werd volop uitgepakt met 3D-technologie voor het onderwijs. Het wordt afwachten welke technologische hoogstandjes dit jaar in de kijker zullen staan.

Onderwijsvernieuwing begint bij de leerkracht

Nieuwe technologieën in de klas binnenbrengen kan enkel door er de leerkrachten zelf warm voor te maken. KlasCement-bezieler Hans De Four is blij dat hij een grote groep onderwijsmensen kon verzamelen om de beurs te bezoeken. De KlasCement-medewerkers die in de meeste gevallen ook nog gewoon voor de klas staan, zijn de ambassadeurs om de vernieuwingen in het onderwijs van onderuit te stimuleren. 

Aanraken toegestaan, ook voor leerlingen

Een pen die opneemt en spreekt? Een iPod in de klas? Twitteren met de leerlingen? Het klinkt bijna futuristisch in het Vlaamse onderwijs dat vaak als log en traag omschreven wordt, zelfs in het trendrapport 2011 van Netlash. Toch is het voor de leerlingen in scholen die deelnemen aan Edufiks geen sciencefiction. Edufiks is een project rond ondernemen en technologie in de lagere school dat dankzij KlasCement tot stand kwam. Na de ‘sprekende pen’ en de iPod, onderzoeken de leerlingen en hun leerkrachten dit schooljaar al doende wat de mogelijkheden zijn van "The Flip": een video-camera met USB-aansluiting. 

Praktische informatie:

Over KlasCement – https://www.klascement.net

Met meer dan 63.000 onderwijsmensen in de ledenlijst is KlasCement een vaste waarde in het onderwijslandschap. Op de website delen leerkrachten lesmateriaal met elkaar, maar worden ook artikels geplaatst en interessante evenementen voor leerkrachten aangekondigd. Het project dat startte bij één leerkracht zorgt er nu voor dat duizenden leerkrachten makkelijker lesmateriaal vinden en beter geïnformeerd zijn. Het is dus niet verwonderlijk dat "Voor en door de leerkracht"  de slagzin is.

Over Edufiks - http://www.edufiks.be/

Edufiks is een project waarin een netwerk van 12 innovatieve bassischolen op zoek gaan naar betaalbare technologieën die de leerlingen kunnen gebruiken om beter en leuker te leren. De leerlingen én leerkrachten worden ervaringsdeskundige op gebied van  inzetten van technologie in de klas. Door creatief denken en doelgericht inzetten van de apparaten worden de digitale pen, de iPod Touch en de Flip-camera veel meer dan een gadget. Het is een "hands-on"-project met specifieke aandacht voor ondernemerschap in de lagere school. 

Over EduCentrum vzw

EduCentrum beheert en coördineert verschillende projecten voor het onderwijs. De portaalsite en online onderwijscommunity KlasCement is het hoofdproject van de vzw, maar er is ook het Edufiks-project, het digitalekloofproject IT-huis, de site voor taal en onderwijs www.delathoogvoortalen.be, voor leerzorg www.iedereenteltmee.be, de site met lesmateriaal voor digitale borden www.digibordlessen.be of het initiatief Classy met gratis webruimte voor de Vlaamse leraar en verhuur van laptops of videocamera’s www.classy.be. vzw EduCentrum is ook een partner in verschillende internationale projecten i.v.m. het verzamelen en delen van digitale leerobjecten.

Over de BETT-beurs http://www.bettshow.com

BETT is de grootste beurs voor educatieve technologie in Europa, waar je de allernieuwste technologieën kan zien, aanraken en uitproberen. In 2011 staan de thema's  "beheren van veranderingen" en "goedkoper leren" centraal.

De beurs is zowel bedoeld voor directies als ICT-coördinatoren, voor managers van scholengemeenschappen tot zorgleerkrachten. Met meer dan 600 standhouders en 100 sessies vindt iedereen er inspiratie voor de klas van morgen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
School/onderwijs