Leren leren met de praktische leerhoedjes


Als leerkracht of als denkende volwassene gebruiken wij ons geheugen dagdagelijks. Door de jaren heen hebben wij systemen of middeltjes bedacht om sneller en beter met ons denkvermogen om te gaan. Ieder van ons heeft zijn persoonlijke trucjes om een tekst te memoriseren of om een verslag diagonaal te lezen.

De ene is sterk in het memoriseren van telefoonnummers, de andere kan in een mum een tekst omzetten in een duidelijk schema. Ieder van ons heeft leren omgaan met persoonlijke beperkingen of tekorten aangaande hersengebruik. Wat op de ene manier niet lukte lossen wij op via een andere wandelweg. Wij compenseren voortdurend. Dat compenserend vermogen is niet aangeboren, wij hebben dat ontwikkeld via vallen en opstaan. We werden geconfronteerd met onze eigen beperkingen en gingen op zoek naar een middel om die op te vangen.

Deze bundel heeft niet als bedoeling om het denken of het probleemoplossend denkvermogen te ontleden. Het hoofddoel is en blijft om onze leerlingen te trainen voor twee zeer specifieke vaardigheden:
1. Memoriseren van informatie: of een verzachte vorm van geheugentraining aanbieden in spelvorm.
2. Verwervingstechnieken: hoe moet je aangeboden informatie benaderen?  

Leren leren in de praktijk, zonder ingewikkelde termen en procedures.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht, Ander