Handboek mediawijsheid: Praktische gids en inspiratie voor het onderwijs


Stichting Mijn Kind Online heeft het Handboek Mediawijsheid op School gemaakt, een praktische gids en inspiratie voor het onderwijs.

Scholen hebben de opdracht gekregen leerlingen mediawijs te maken. De uitvoering van deze opdracht wordt helemaal aan het onderwijs zelf gelaten. Maar hoe doe je dat? Er zijn nog geen duidelijke leerlijnen, er is weinig theorie over mediawijsheid in het onderwijs en bestaand lesmateriaal is vaak lastig te vinden. Nog afgezien van het feit dat docenten zich niet vaardig genoeg voelen om zichzelf te zien als docent mediawijsheid.

Het Handboek Mediawijsheid op School biedt die concrete handvatten. Om te beginnen voor het vormen van een visie: onderzoeken wat het betekent om mediawijs te zijn en uitkomen bij de stelling dat het mediawijs maken van leerlingen deel uitmaakt van hun burgerschapsvorming.

Maar elke school kan en moet zijn eigen keuzes maken: wat willen wij als school doen met mediawijsheid, hoe maak je keuzes die bij de school passen en wat betekent die visie op mediawijsheid voor de praktijk?

Deel 1 geeft een richtlijn om de eigen visie te vormen over mediawijsheid op school, aan de hand van de door stichting Mijn Kind Online geïntroduceerde mediawijsheidcirkel. Dit model biedt een snelle en gemakkelijke manier om keuzes te maken die vertaald kunnen worden naar de praktijk. Deel 1 sluit af met tips voor dit belangrijke proces.

Deel 2 gaat een stap verder naar de praktijk van de klas. Hoe geef je mediales? In dit deel staan praktische aanwijzingen voor relevante thema’s, lessen en werkvormen.

Tot slot bespreekt het boek een geslaagd voorbeeld hoe op een school mediawijsheid geïntegreerd is en geeft het een overzicht van relevante literatuur: artikelen, boeken en websites. Ook alle genoemde titels vind je hier terug.

Stichting Mijn Kind Online wil met dit Handboek Mediawijsheid op School iedereen in het onderwijs inspireren om zelf aan de slag te gaan met het mediawijs maken van leerlingen. De belangrijke, maar soms ook lastige eerste stap kan nu een stuk eenvoudiger gemaakt worden, door te werken met de mediawijsheidcirkel. Aan de hand van dit model bepaal je zelf wat de ideale mediawijsheidsituatie is op school en zie je ook in één oogopslag hoe die zich verhoudt tot de huidige situatie. De ervaring leert dat dat niet ontmoedigt, maar juist inspireert.

De auteurs zijn verbonden aan de stichting Mijn Kind Online.

Freek Zwanenberg is opgeleid als filosoof en onderzoeker met specialisatie ‘mediawijsheid op school’. Hij is goed thuis in zowel de theoretische achtergronden als de praktische invulling van het vak. Zijn visie op mediawijsheid is gebaseerd op ruime ervaring als docent mediawijsheid aan middelbare scholieren, maar ook als trainer van docenten (onder andere bij Beeld en Geluid) en als spreker op ouderavonden over de media-opvoeding thuis.

Justine Pardoen is hoofdredacteur van Mijn Kind Online. Ze schreef enkele boeken over de internetopvoeding en is tevens hoofdredacteur van Ouders Online.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
School/onderwijs