Handelingsplan en handelingsplanning in BuO


Met een Access-programma handelingsplannen in een proces plaatsen van handelingsplanning.

Dit document 'handelingsplanning en handelingsplan op maat van SBSO de mast' is tot stand gekomen op basis van de brochure "van handelingsplanning tot handelingsplan in het buitengewoon onderwijs".

In het buitengewoon onderwijs (BuO) staan de specifieke opvoedings- en onderwijsbehoeften van de individuele leerling centraal. Daarom doorlopen kinderen in het BuO geen gemeenschappelijk leerprogramma, maar een 'eigen' curriculum dat aangepast is aan hun specifieke noden en mogelijkheden.

Om tot een optimaal proces van handelingsplanning te komen, is het belangrijk inzicht te hebben in de verschillende fasen van het cyclisch proces van handelingsplanning. In het buitengewoon onderwijs vormt de handelingsplanning immers de basis van het orthopedagogisch handelen.

Op basis van organogrammen worden de begrippen handelingsplan en handelingsplanning gedefinieerd, aangezien deze termen vaak door elkaar worden gebruikt met als gevolg dat begripsverwarring en misverstanden kunnen ontstaan. Vervolgens wordt het cyclisch proces van handelingsplanning uitvoerig toegelicht.

Een chronologische benadering van de handelingsplanning wordt uitgewerkt met de mogelijkheid tot bijsturing in het proces. Wie doet wat, wanneer, al of niet in overleg en al of niet in samenspraak met externen.

Vervolgens worden linken gelegd tussen ‘wordbestanden' en een databestand zodat alle mogelijke bijsturingen in het proces mogelijk zijn. De juiste structuur en vormgeving maakt het mogelijk om een dynamisch handelingsplan te realiseren waarbij het personeel geen extra planlast heeft.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Directie