Signaleren van cognitief sterk functioneren


In andere kennismodules nemen we heel wat modellen van begaafdheid onder de loep, maar dit zegt nog niet hoe we dan begaafde personen kunnen herkennen. Welke kenmerken zijn typisch voor begaafde personen en welke kenmerken komen soms voor, maar zijn niet eenduidig te koppelen aan begaafdheid?

Leerkrachten, maar ook ouders en anderen in onze maatschappij, herkennen niet altijd wie cognitief begaafd is. Nochtans is signaleren van cognitieve begaafdheid een eerste stap naar het juist formuleren van de onderwijsbehoeften van deze kinderen en naar het bieden van een gepast onderwijsaanbod. Het verschil kennen tussen leerkenmerken en niet-cognitieve persoonskenmerken is hierbij van belang.

In deze module leer je wat screenen, signaleren en diagnosticeren is, leer je dit in te bedden in het zorgcontinuüm, leer je leerkenmerken van niet-cognitieve persoonskenmerken te onderscheiden en welke bronnen je kan gebruiken voor het identificeren.

Programma

  • 10.15 u. Onthaal met koffie of thee
  • 10.30 u. Signaleren van cognitief sterk functionerende leerlingen

Deze module kan ook deel uitmaken van een traject. Je sluit dan aan bij de deelnemers van het traject die al eerder die dag zijn samengekomen. Gelieve dan ook niet vroeger te komen dan het aangegeven uur.

Lesgever
dr. Sabine Sypré, ECHA Specialist, verantwoordelijke opleidingen Hoogbloeier®.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Hoogbloeier
Organisatie