Respectus Panis

logo

De moderne manier van brood maken is niet zo goed. De bakkers willen daarom terug naar de traditionele werk- en productiewijzen. De broodambassadeurs stellen die samen met bakkers, wetenschappers en voedingsdeskundigen weer op punt.

Waarom deze methode?
Zoals recentelijk en steeds vaker uitgelegd door Christian Rémésy (voedingsdeskundige bij INRA) en Amandio Pimenta (Baker, broodambassadeur), is de moderne aanpak om brood te maken niet meer zo goed voor de gezondheid van de consument. Terugkeren naar de ‘oude’ bronnen om voedzame broden te maken, wordt actueel door de bakkers ter harte genomen. Daarom is er zo’n omwenteling in de werk- en productiegewoonten die de broodambassadeurs (in samenwerking met bakkers, wetenschappers en voedingsdeskundigen ) op punt stellen.

De naam lijkt misschien verouderd, integendeel ! Deze terugkeer naar de bron, gewenst door de “Brood-ambassadeurs" komt voort uit een oude terminologie van het latijn, waarvan hier de betekenis:

Respectus : eerbied &
Panis: brood

“Respectus panis" definieert zo het respect dat we hebben voor brood. Als “Ambassadeurs" - zegt Dominique Planchot, president van “Les ambassadeur du pain" - willen we deze dus vervaardigen : rekening houdend met voorouderlijke methoden van broodbereiding, aangevuld met moderne en innovatieve gegevens over de gezondheid van de consument en zorgend dat het economisch levensvatbaar is.

De implementatie
Rest ons te oefenen, toe te passen en te evalueren zodat we aan alle voorwaarden voldoen om te slagen in deze opzet. Deze methode is zowel van toepassing op een rustiek brood als op een baguette en kan de organisatie van bakkerij radicaal veranderen.
Alimento
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Gratis lesmateriaal en inspiratie

  • voor alle vakken en onderwijsniveaus
  • gemaakt en gedeeld door leraren en organisaties
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp
Al meer dan 20 jaar dé referentie voor tienduizenden leraren. Zo werkt het.
Registreer Veilig en gratis
Al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
buso alle
 vak Voeding

lerarenopleiding alle
 vak

hogeschool alle
 vak

universiteit alle
 vak
Info
Soort Nascholing of activiteit
Publicatie31-07-2019
Nummer 47929
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
bakkerijbroodbroodbakkendesemzuurdesem