Veilig online : Vormingsavonden voor ouders


Bron

De Gezinsbond en Child Focus bieden al enkele jaren met groeiend succes vormingsavonden voor ouders aan. Er is steun van de Vlaamse Overheid om deze vorming in scholen te organiseren. Op die manier hopen we nog meer ouders te bereiken. Ook leerkrachten zijn welkom op een ouderavond. Er is keuze uit 5 thema's.

De gespreksleider komt langs met een interactieve module waarin getuigenissen van kinderen/jongeren, ouders en experts een centrale plaats innemen. Via animatiefilmpjes en infographics krijgen ouders zicht op het mediagebruik van jongeren. De deelnemers kunnen tijdens de vorming meedoen aan een quiz, stellingen bespreken of zelf kiezen hoe hun kind zou reageren. Ze krijgen hierbij heel wat tips.

Internet en privacy

Wat gooi jij zelf zoal te grabbel op het web en wat beschouw je als honderd procent privé? En hoe gaan je kinderen daarmee om? Hoor je het in Keulen donderen bij termen als cookies, phishing en sharenting? Dankzij deze module leer je kritisch omgaan met privacy-instellingen, reclame, wachtwoorden,... en krijg je heel wat tips rond de privacy van je kinderen en hoe je hier met hen kan over praten.

Gamen

Gamen. Favoriet tijdverdrijf van massa's jongeren. Favoriete bron van ergernis van massa's ouders. Wat maakt het allemaal zo leuk en aanlokkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, wat zijn de valkuilen en risico's en hoe hou je het binnen de perken? Deze sessie dompelt je onder in de wereld van het gamen, geeft uitleg en tips en tilt je moeiteloos van het beginnerslevel naar dat van expert.

Sociale media

Heel wat jongeren zijn quasi continu bezig met online sociaal contact. Ze chatten, klikken, liken, taggen en swipen. En wat ken jij ervan? Zijn Messenger, Snapchat, Instagram, Swarm en Skype allesbehalve dagelijkse kost voor jou? Hoe zit het met online reputaties, wat doen sociale media met je gezin en hoe kun je grenzen stellen? Deze sessie staat garant voor een grondige input van informatie, tips en inspiratie.

Cyberpesten

Gepest worden maakt je leven tot een heuse hel. Zeker als het ook online gebeurt:  het komt extra hard aan en houdt niet op wanneer je thuis in je zetel zit. Hoe gaat cyberpesten precies in z'n werk? Wie zijn daders en slachtoffers en wie kijkt  toe? Bestaat er een perfecte aanpak , waarom moet je vooral praten en hoe begin je daaraan? Dankzij deze sessie kun je ten strijde trekken tegen de cyberpest-plaag.

Online relaties en seksualiteit

Flirten, verleiden, verliefd en gedumpt worden en volop experimenteren met relaties en seks: het hoort gewoon bij opgroeien. Ook online gaan jongeren zulke stappen zetten. Ze sturen selfies, doen aan sexting, kijken porno …  en dat allemaal vanop die ene smartphone  in hun broekzak.  Wat wil en wat moet je als ouder weten en wanneer grijp je in? Je hoort en ziet het tijdens deze stomende sessie. 

Child Focus
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan