WISPERpro Kunsteducatief : Begeleiden vanuit beeldende kunst of muziek

Voor wie is de LUX Kunsteducatief begeleiden bedoeld?

Je bent lesgever of begeleider van een groep van kinderen, jongeren of volwassenen. Beginnend of ervaren: je wil graag reflecteren, verdiepen en in dialoog gaan over methodieken, waaronder het WISPER-model, en je eigen educatieve praktijk verruimen.

Deze intensieve cursus richt zich naar publiekswerking musea, docenten muziek of beeldende kunsten, docenten en pedagogische coördinatoren in het deeltijds kunstonderwijs, vormingswerkers, begeleiders van kunstateliers voor bijzondere doelgroepen, leraren basis- of secundair onderwijs, bijzondere doelgroepen …

Welke link met muziek OF beeldende kunsten vragen we?

Ofwel zijn ze het doel van je lessen en laat je jouw groep op een actieve manier kennismaken met muziek of beeldende kunsten. Ofwel zet je muziek of beeld in als middel om de persoonlijke vaardigheden van je groep te helpen ontwikkelen en hun creativiteit te vergroten.

Je hoeft niet technisch vertrouwd te zijn met beide: in deze cursus vertrek je steeds vanuit het artistieke medium waarmee jij de meeste voeling hebt (beeldende kunst of muziek). Verwacht je echter ook aan een boeiende kruisbestuiving!

Vermeld bij het inschrijven als opmerking zeker vanuit welke discipline je deelneemt.

Wat leer je?

We hebben het over creativiteit en hoe die te ontwikkelen. We raken meerdere referentie- en doelenkaders aan. We wisselen uit over de bouwstenen van onze kunstdiscipline. Van daaruit komen we tot het opbouwen van lessen. Hoe ontwerp je doelgerichte sessies? Hoe kom je tot passende oefeningen en hoe ordenen we die dan?

Verder hebben we het ook over begeleidershouding. Hoe brengen we lesinhouden aan? Hoe spelen we in op de dynamiek in een groep? Hoe reageren we op deelnemers tijdens een oefening? Welke plaats heeft feedback in het leerproces? Hoe kun je de deelnemers inzicht geven in hun leerproces? Hoe kan je je eigen opdrachten ter plaatse bijstellen als een groep dat nodig heeft?

Acht zondagen zijn uiteraard te kort om alle aspecten van kunsteducatie en methodiek ten gronde aan bod te laten komen. Wat je wel mag verwachten?

  • gefundeerde input van ervaren educatieve medewerkers van WISPER
  • ruimte om eigen ervaringen en kennis uit te wisselen en te toetsen
  • een plek om nieuwe dingen en methodieken uit te proberen en onder de knie te krijgen

Na de LUX Kunsteducatief Begeleiden heb je een goed beeld van je eigen kwaliteiten als lesgever en van de onderdelen die je verder moet verkennen.

Hoe leer je?

Dit is een actieve training: we leren door te doen. Maar via reflectie, lectuur en korte theoriemomenten is er ook heel wat kennisoverdracht- en uitwisseling. Vaak zetten we theorie meteen om in oefeningen die we met elkaar uitproberen: zowel in de rol van begeleider als in die van deelnemer is dit zeer leerzaam. We leren van elkaars sterke en zwakke punten.

Kwaliteitsvolle feedback is daarbij essentieel: van daaruit gaan we weer actief aan de slag, op zoek naar mogelijke variaties en verbeteringen.

Om het maximum uit deze training te halen, moet je technisch vertrouwd zijn met beeldende kunst OF muziek. Die artistieke bagage is een voorwaarde om zelfstandig oefeningen te kunnen maken of te verzamelen vanuit jouw kunstvorm. Is dat (nog) niet het geval, dan raden we je de LUX opleidingen op www.wisper.be/lux aan om je te verdiepen in een artistieke discipline.

WISPER vzw
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden alle
 vakken muzische vorming, beeldende kunsten - schilder beeldhouw bouw modern, grafische technieken, muzikale opvoeding - muziek, plastische opvoeding - tekenen, beeldende kunst, muziek
Info
Soort Nascholing of activiteit
Publicatie07-05-2019
Nummer 92447
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
beeldende kunstbegeleidenDKOkunstkunsteducatiemuziekWISPERpro

Ontdek ook