WISPERpro : Kunsteducatie met een divers publiek

Deze cursus wordt begeleid door Georgina del Carmen Teunissen en Bart Callebaut, vaste educatieve medewerkers bij WISPER. Ze gaven al verschillende sessies muziek, dans en theater voor OKAN-klassen en praatgroepen van de dienst diversiteit van de stad Leuven. Georgina heeft via Transfocollect ervaring met dansproducties met jongeren van divers-culturele achtergronden. Bart begeleidt al een tijdje laagdrempelige zangsessies in het Nederlands en improviseert met anderstalige nieuwkomers.

Onze samenleving krijgt meer kleur. Als begeleider krijg je dan ook steeds vaker te maken met groepen waarin verschillende etnisch-culturele achtergronden vertegenwoordigd zijn. Omgaan met verschillen in een groep is een hele uitdaging en een boeiende zoektocht voor de begeleider.

Kunsteducatie vormt daarbij een vruchtbare context: ze staat open voor verscheidenheid en biedt een universele taal die mensen verbindt. Deze dag is bedoeld voor begeleiders die zich willen verdiepen in kunsteducatie als middel én doel bij het omgaan met diverse groepen: muziek, dans, theater, beeld.

Onder meer deze thema’s komen aan bod:

  • kennis van het Nederlands: actief en passief
  • de kracht van non-verbale communicatie
  • culturele taboes: hoe verschillen overstijgen
  • leerculturen: bepaalt je achtergrond de manier waarop je leert?
  • traditionele cultuureducatie vs. kunsteducatie in een hedendaagse praktijk met focus op creativiteit

We pakken het niet theoretisch aan maar brengen alles meteen in de praktijk door zelf te zingen, dansen, acteren en beelden te maken. Tijdens deze cursus willen we vooral ervaringen uitwisselen en inspireren. Met een open blik. Want onze samenleving én kunsteducatie kunnen kleur goed gebruiken.

WISPER vzw
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan