Oorlog, bezetting, bevrijding: Permanente tentoonstelling


Op 9 mei 2019 opent het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, site van het War Heritage Institute, de deuren van zijn gloednieuwe permanente tentoonstelling over België en de Tweede Wereldoorlog. Met meer dan 1000 collectiestukken verspreid over bijna 1500 m² brengt de nieuwe expositie een overzicht van de meest beladen periode uit de Belgische geschiedenis.

De nieuwe tentoonstelling vormt het even langverwacht als vernieuwend slot op de bestaande museale opstelling over de Tweede Wereldoorlog, die al enkele jaren was opgesteld in het Legermuseum en de voorbije maanden eveneens een opfrisbeurt kreeg. In de majestueuze Bordiauhal krijgt de bezoeker vanaf 9 mei een totaaloverzicht van de oorlogsgeschiedenis in België (en Europa) tussen 1919 en 1945 gepresenteerd (2000 collectiestukken op 3000m²).

De nieuwe expositie vertelt het verhaal van de bezetting en bevrijding van het land (1940-1944), het einde van de oorlog in Europa en Azië (1944-1945) en staat ook stil bij de nationaalsocialistische repressie-, vervolgings- en genocidaire politiek (1933-1945). De tentoonstelling kleurt ver buiten de lijntjes van de traditionele militaire geschiedenis en besteedt ruim aandacht aan de sociale, politieke, economische… en menselijke gevolgen van de oorlog. Het is een genuanceerd, historisch-wetenschappelijk verhaal waarbij de opties, mogelijkheden en keuzes in oorlogstijd de rode draad doorheen het parcours vormen. Van taboes is geen sprake: politiek België, de rol van de koning, het verzet, de collaboratie, de Jodenvervolging, de repressie… worden tegen het licht gehouden en gekaderd binnen de bredere (Europese) oorlogscontext.

De twaalf nieuwe tentoonstellingszalen zijn pareltjes totaalscenografie. Vloeren, wanden, plafonds, verlichting, toonkasten… zijn perfect op elkaar afgestemd en creëren de nodige rust en ruimte in het parcours. Spectaculaire multimediatoepassingen maken de vormgeving af. Naar de traditie van het Koninklijk Legermuseum blijven de unieke collectiestukken centraal staan: hun geschiedenis en relevantie worden toegelicht en geplaatst binnen het bredere verhaal van de tentoonstelling.

War Heritage Institute/Legermuseum
Jubelpark 3
1000 Brussel

www.legermuseum.be
02/737 78 33

Info en reservatie : reservatie@whi.be

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?