Klei zonder oven

logo

Natuurklei wordt keramiek, gebakken in een keramiekoven op wel liefst min 900°. Maar wat doe je dan in je school als je geen oven hebt? Nooit met klei werken? Het is nochtans zo’n fijn medium dat heel veel leerlingen de kans geeft eens op een andere manier zich uit te drukken.

Basistechnieken

Wat als we nu wat robuuster werken, monumentaler zonder al te veel details, we verwerken de klei zo dat het steviger is. Natuurlijk blijft het een fragiel gegeven, we creëren kunstwerken om naar te kijken, niet om te gebruiken. Welke klei is dan geschikt? Wat betekent eigenlijk chamotte? Hoe maak je een perfecte bol? Hoe maak je kleiplaten en wat kan ik ermee doen?

Kleien in spelvorm

Mag het ook allemaal wat leuker, meer op het gevoel? Dan krijg je hier een paar korte opdrachtjes om te doen met je klas. Hoe maak je een abstract werk, hoe maak je een portret? Wat is het verschil tussen een Rodin en Picasso?

Afwerken

Wat doen we nu met de klei als die droog is? Hoe presenteer ik die dan het beste met de materialen die ik in de klas heb? Kan ik aan de slag met mijn acrylverf, spuitbus, andere klei?
We hebben voor jullie alles uitgetest en laten jullie dat ook ervaren. Op gedroogde kleiplaatjes kan je aan de slag met de mogelijke afwerkingen. Er komt geen glazuur aan te pas, maar het geeft toch ook zeer mooie resultaten. Door het zelf te ervaren en mee te nemen, heb je weer een boel inspiratie voor de komende jaren!

Wat neem je mee?

Veel inspiratie, tips & tricks, leuke en korte opdrachten om met je leerlingen aan de slag te laten gaan.

Inbegrepen: een zelfgemaakte lunch, tussendoortjes, koffie, thee en water.

Doelgroep: secundair onderwijs, bijzonder secundair onderwijs, lager onderwijs

Bazarts
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Gratis lesmateriaal en inspiratie

  • voor alle vakken en onderwijsniveaus
  • gemaakt en gedeeld door leraren en organisaties
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp
Al meer dan 20 jaar dé referentie voor tienduizenden leraren. Zo werkt het.
Registreer Veilig en gratis
Al lid? Meld aan