MVO aan het roer : strategisch spel over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

logo
Bron

Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent dat je een gezond evenwicht zoekt tussen financiële, sociale en ecologische aspecten. Je hebt oog voor het evenwicht tussen de 3 P's: profit, people en planet.


IDEAAL VOOR
MVO aan het roer is bedoeld voor ondernemers en studenten uit het hoger onderwijs (economische richtingen). Het spel is ook geschikt voor studenten en leerlingen zonder economische voorkennis uit de laatste graad van het secundair onderwijs (ASO, TSO, Handel).


DOELSTELLINGEN

  • Sensibiliseren over maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • Verschillende aspecten van een MVO-beleid belichten

SPELOMSCHRIJVING

‘MVO aan het roer’ brengt de spelers de basisbeginselen van het maatschappelijk verantwoord ondernemen bij. Gedurende 3 cruises krijgen de spelers de verantwoordelijkheid voor het beleid van een cruiseschip in handen.

Hoe dat beleid wordt ingevuld, bepalen de spelers zelf. Kiezen ze resoluut voor het grote geld en verwaarlozen ze het milieu? Worden de passagiers in de watten gelegd, maar worden de rechten van de werknemers verwaarloosd? Of slagen de spelers erin om een gezond evenwicht te vinden tussen de 3 P's en hun schip op een maatschappelijk verantwoorde manier te runnen?

Naast de zorg voor het dagelijkse beleid, krijgen ze daarbij ook telkens een aantal uitdagingen voorgeschoteld. Door hun bedrijf goed te runnen en goede en evenwichtige keuzes te maken, behalen de spelers een hoge MVO-score.

Ontwikkeld door De Aanstokerij, i.s.m. HUB, VKW - Het Ondernemersplatform en de Vlaamse Overheid.

PRAKTISCH

  • Aantal spelers: 9 - 25
  • Aantal speltrainers: 1 
  • Speelduur: 120-220 minuten

Eén van onze speltrainers komt het spel ter plaatse spelen met je groep.
Na het spel volgt een uitgebreide nabespreking waarbij de groep dieper ingaat op het thema en de inzichten opgedaan tijdens het spel en de link wordt gelegd met de realiteit.

De Aanstokerij
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
bso 3e graad
kso 3e graad
tso 3e graad
 vakken economie - SEI - boekhouding - bedrijfsbeheer, toerisme, burgerschap - maatschappijleer, wijsbegeerte en moraalwetenschappen, PAV - MAVO - GASV - ASV

lerarenopleiding alle
 vak

hogeschool alle
 vak

universiteit alle
 vak
Info
Soort Nascholing of activiteit
Publicatie26-07-2019
Nummer 94154
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
3 P modelduurzaamheidmaatschappelijk verantwoord ondernemenMVOspelwereldburgerschapwereldburgerschapseducatieworkshopictopkctalen