Werken aan bevestigen en begrenzen

de sleutel logo

Opvoeden is praten, aanmoedigen, voordoen, kijken, luisteren, ondersteunen, belonen maar ook grenzen aangeven en eisen stellen. Als leerkracht geef je ruimte en richtlijnen. Je bepaalt (samen met je leerlingen) de grenzen van wat kan en wat niet kan. Die grenzen heeft elke leerling nodig om zich te ontwikkelen, om te weten wat gewenst en ongewenst gedrag is.

Bevestigen en begrenzen helpt de leerling zich aan te passen aan regels en afspraken. Samenleven in de klas zal altijd voor conflicten zorgen. De vraag blijft hoe je als leerkracht daarmee omgaat. Hoe ontstaat een conflict en kunnen we als leerkracht dit voorkomen?

We kijken naar preventieve methodieken om met moeilijk gedrag om te gaan. Het is niet omdat je als leerkracht een gedrag begrijpt dat je het gedrag moet goedkeuren.

Hoe leren we leerlingen de consequenties van hun gedrag aanvaarden? Soms lijkt het of straffen geen effect heeft en voel je je gefrustreerd.

In deze workshop zoeken we samen naar oplossingen voor deze frustraties.

Opbouw en inhoud van de workshop

Eerst bieden we inzicht in de fases van ‘Acting-out gedrag’ volgens Geoff Covin. We staan stil bij onze houding bij het bevestigen en begrenzen. We bieden praktisch handvaten aan om als leerkracht sterker in de schoenen te staan. We leggen de link met het werken aan persoonlijke en sociale vaardigheden bij kinderen en geven tips voor het positief beïnvloeden van het klimaat in de klas. We kijken naar preventieve bouwstenen om moeilijk gedrag te voorkomen.

De workshop is interactief opgebouwd en vraagt een inbreng van de deelnemers.

We maken gebruik van casussen aangebracht door de deelnemers.

De Sleutel
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Gratis lesmateriaal en inspiratie

  • voor alle vakken en onderwijsniveaus
  • gemaakt en gedeeld door leraren en organisaties
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp
Al meer dan 20 jaar dé referentie voor tienduizenden leraren. Zo werkt het.
Registreer Veilig en gratis
Al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
 vak Niet vakgebonden
Info
Soort Nascholing of activiteit
Publicatie13-08-2019
Nummer 94618
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
acting-outbelonen en straffenbevestigen en begrenzengrensoverschrijdend gedragmoeilijk gedragpersoonlijke vaardighedenpositief klasklimaatsociale vaardigheden