België geniet van een
gematigd zeeklimaat, met matige temperaturen, overwegend westen
winden, sterke
bewolking en regelmatige neerslag. In Laag- en Midden-België is de gemiddelde jaartemperatuur 9 à 10 °C, de gemiddelde januaritemperatuur 2 à 3 °C en de gemiddelde julitemperatuur ongeveer 17 °C. De jaarlijkse neerslag is ongeveer 800 mm, die verspreid over alle maanden valt. Op de
Ardense hoogten zijn de gemiddelde temperaturen 3 à 5 °C lager en is de neerslag 50 tot 80 % hoger. In
Belgisch-Lotharingen is het klimaat milder dan in de rest van het land, vooral op de zuidelijke flank van de derde "
cuesta", waar men in
Torgny zelfs wijngaarden heeft aangelegd. Sinds het einde van de jaren '80 van de 20ste eeuw ligt de gemiddelde temperatuur ongeveer 1 graad hoger dan voorheen. Sinds het midden van het jaar 2006 ligt de gemiddelde maandtemperatuur zelfs wel 3 °C boven de normaalwaarden van de periode 1961-1990; het was toen nog afwachten of deze stijging zich zou doorzetten. Vanaf 2015 is men overal in de wereld zich ervan bewust geworden dat het klimaat op wereldniveau aan het veranderen is (
Klimaat opwarming). Zie. Akkoord van Parijs.
Klik hier.
Verschillende soorten regen.
De meeste neerslag op aarde valt als regen. Maar regen heb je in verschillende soorten, afhankelijk van de ligging van het gebied. Stijgingsregen komt vooral voor rond de evenaar, waar het heel erg heet is. Bijvoorbeeld in het
tropisch regenwoud van
Brazilië.
De zon verwarmt de grond en het oppervlaktewater verdampt snel. Warme lucht met
waterdamp zet uit en stijgt op. Maar door die stijging koelt de lucht af. Daardoor
condenseert de waterdamp en ontstaan er kleine druppeltjes die samen een grote
stapelwolk vormen. Doordat er steeds meer lucht opstijgt en afkoelt, groeien deze stapelwolken uit tot enorme buien. Een plotselinge zware
bui is heel gewoon rond de
evenaar.
Extreme neerslag kan zowel worden gedefinieerd op grond van de hoeveelheid (neerslag boven een bepaalde drempelwaarde) als in termen van herhalingstijd (de neerslaghoeveelheid die eens per zoveel jaar overschreden wordt). Omdat neerslag vele karakteristieken heeft - grootte, intensiteit en duur - is er geen eenduidige definitie van een extreem. Plaatselijke neerslag van meer dan 25 millimeter in een uur noemen we een hoosbui, terwijl meer dan 50 millimeter in één dag wordt aangeduid met 'een dag met zware neerslag'. Waardes boven de 50 millimeter in een uur en 100 millimeter in een dag komen in België ongeveer één keer per eeuw of iets vaker voor wanneer men zich op een vaste locatie bevindt.
Ook bergen kunnen regen veroorzaken: stuwingsregen. Vochtige lucht van zee stijgt op tegen de helling van een berg. Maar als de lucht stijgt, koelt die af. De waterdamp condenseert dan, vormt wolken, en het gaat regenen. Hoe hoger de berg, hoe meer kans op neerslag.
Zie ook schooltv.nl/video over soorten regen.
Klik hier.
Je hebt ook regen die ontstaat bij
fronten: plekken waar warme en koude lucht elkaar tegenkomen. Deze frontale regens zie je vaak bij ons, in
West-Europa. Op de satellietfoto's zien we wolken bij Europa. Warme lucht uit het zuiden trekt naar het noorden en botst tegen koude lucht. Op het punt waar de warme en koude lucht elkaar raken, ligt het front. De koude lucht is zwaar en dwingt de warme lucht om op te stijgen. Maar, als de warme lucht opstijgt, koelt hij af, en dan ontstaat er een brede wolkenband. Het begint te regenen - en het blijft regenen - tót het front voorbijgetrokken is.
Zie Koninklijk Meteorologisch Instituut van België!
Klik hier.
Versnippering van de natuurlijke plantengroei Versnippering (of fragmentatie) is een fenomeen van ruimtelijke structuurverandering en meer specifiek het proces van het opdelen van ruimtelijke gehelen in kleinere stukken in de loop van de tijd. Bebouwing is in Vlaanderen de voornaamste oorzaak van versnippering. Kenmerkend zijn de vele verkavelingen buiten de steden. Bovendien neemt de bebouwing nog toe, waarbij het de open ruimte is die wordt aangesneden en in veel mindere mate dan vroeger groen- en natuurgebieden.
De gevolgen van versnippering zijn divers: - ecologische achteruitgang door isolatie van gemeenschappen en ecotopen en verminderde verbondenheid (waardoor migratie diersoorten onmogelijk wordt).
- visuele degradatie van het landschap (minder natuur en meer asfalt, huizen en andere bebouwing).
- meer verspreide bebouwing en bijgevolg meer verspreide verstoring zoals geluidshinder, luchtvervuiling, watervervuiling en bodemverontreiniging.
Luchtverontreiniging.
Klik hier.
Actuele luchtverontreiniging in Vlaanderen.
Klik hier.
Bodemverontreiniging.
Klik hier.
Waterverontreiniging.
Klik hier.
BosoppervlakteBelgië heeft een totale landoppervlakte van 3.051.870,56 hectare. De bosoppervlakte voor gans België bedraagt 675.000 hectare. Wanneer men nu de bosoppervlakte deelt door de totale landoppervlakte, bekomt men 0,22. Deze uitkomst wordt vervolgens uitgedrukt als een percentage. België heeft dus een bebossingindex van 22%. Wanneer België vergeleken wordt met andere Europese landen, ziet men dat België niet goed scoort. Maar er zijn landen die een nog lagere bebossingindex hebben. Nederland en Ierland hebben een bebossingindex van slechts 10%. Zweden en Finland doen het dan weer veel beter. Zweden is voor 57,98% bebost en Finland voor 64,6%. Zie ook. De Belgische bossen.
Klik hier.
Potentieel natuurlijke vegetatie.
Klik hier.
Bosbeheer en natuurdoelstellingen in Vlaanderen.
Klik hier.
Natuurbeleid in Vlaanderen.
Klik hier.
Lijst van Belgische natuurgebieden.
Klik hier.
Natuurenbos België.
Klik hier