Werkwoorden 5

Schrijf de werkwoorden in de juiste vorm
© Jan Aerts 2008

Klik hier voor meer uitleg
krant.gifHet dodenmaal van Toetachamon

Onlangs (hebben t.t.) een student uit Londen de resten van het dodenmaal van farao Toetanchamon (vinden v.d.).
Het (bestaan v.t.) uit grote hoeveelheden fruit en zaden, maar ook uit een aantal voorwerpen die de jonge farao in het hiernamaals nodig . (hebben v.t.)
Deze voorwerpen ( zijn v.t. opbergen v.d.) in dertig kartonnen dozen, die door Carter, de archeoloog die het graf van Toetanchamon (ontdekken v.t.) naar Londen (zijn) (brengen v.d.)
Alles (zijn t.t.) in zeer goede staat. De collectie (bevatten t.t.) drie grote slingers die ooit de mummie van de farao (sieren v.t.) meer dan zes kilo fruit en zaden, (verpakken v.d.) in manden en vazen, een model van de boerderij die (bedoelen v.d.) (zijn v.t.) als werkplaats voor de dienaren van de farao in het hiernamaals en een afbeelding van de god Osiris, de god van de verrijzenis.
Het ( blijken t.t.) dat het voedsel dat aan de farao (worden v.t.) (meegeven v.d)., niet alleen overvloedig maar ook (afwisselen o.d.) en smakelijk (zijn v.t.).
De maaltijden (bevatten v.t.) veel geurige kruiden, zoals koriander en komijn, maar er (zijn v.t.) ook ( zorgen v.d.)voor 'snacks' zoals dadels en olijven.
Bovendien (zijn v.t.) er zonnebloempitten om op te kauwen, een populaire bezigheid in de oudheid.
Voor het eerst (weten t.t.) we nu met zekerheid iets over de manier waarop het voedsel (worden v.t.) (telen v.d.)en (opslaan v.d.).
De grote verscheidenheid aan producten (geven t.t.) een prachtig inzicht in de voedselgewoonten van de Egyptenaren.