Dromenjagers: Educatief bordspel i.v.m. onrechtvaardigheid


Overal ter wereld koesteren jongeren dromen: van avontuurlijke reizen en boeiende studies tot een veilige toekomst en een stabiele baan. In dit spel worden de spelers elk voorzien van een droom en een identiteit en zetten ze zich in om vanuit die unieke situatie hun specifieke droom te verwezenlijken door obstakels te overwinnen. Wie zal erin slagen om kansen te creëren en hindernissen te overwinnen en zo hun dromen waar te maken?

YOUCA vzw ontwikkelde dromenjagers om jongeren bewust te maken over onrechtvaardigheid en met hen in gesprek te gaan over dit thema. Het spel geeft een beeld van de obstakels die jongeren wereldwijd ervaren bij het nastreven van hun dromen en is gebaseerd op de ervaringen die YOUCA-jongeren in de loop der jaren opdoen. Dromenjagers kan zowel op school als in een vrijetijdscontext worden gespeeld. Het spel vereist begeleiding door een facilitator die niet deelneemt aan het spel. Deze facilitator zal na afloop van het spel een nabespreking leiden om jongeren te ondersteunen en hen te stimuleren hun ervaringen te delen.

Tijdens het spel ontdekken deelnemers welke impact onrechtvaardigheid heeft, hoe het wereldwijd verschillende vormen kan aannemen, ondervinden ze de drempels die het opwerpt en kunnen ze met creatief denken en solidaire acties strijden voor een meer rechtvaardige samenleving.

Het spel focust op verschillende thema’s die samenhangen met onze strijd voor een meer duurzame en rechtvaardige samenleving, zoals discriminatie o.b.v. huidskleur, religie, handicap, woonplaats, geslacht, genderidentiteit, seksuele oriëntatie … globale ongelijkheid; migratie en vluchten; klimaat; waarden en normen; en meer!

Er wordt achteraf een nabespreking voorzien, waarvoor de begeleider richtlijnen ontvangt. Zo kunnen deelnemers hun ervaringen delen en van elkaar leren.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
YOUCA
Organisatie

Ontdek ook