Fascisme in Italië: Gebruik propaganda


Vanwege de aanval op Oekraïne krijgt Rusland in 2022 te maken met allerlei sancties van heel veel landen. Deze variëren van het sluiten van het luchtruim voor Russische vliegtuigen en het invoeren van economische straffen tot het niet meer laten meedoen van Russische sporters aan internationale wedstrijden. Ook de finale van de Champignons League die in Sint-Petersburg zou worden gehouden, is door de UEFA verplaatst naar Parijs.
Hoewel deze laatste maatregel misschien het minst erg lijkt, zal de Russische president Poetin er toch niet blij mee zijn. Het organiseren van grote sportwedstrijden kan nl. goed als propagandamiddel worden gebruikt. Dat deed Adolf Hitler bijvoorbeeld al in 1936 met de Olympische Spelen.

Weinig mensen weten dat de Italiaanse dictator Benito Mussolini in 1934 het wereldkampioenschap voetbal in Italië gebruikte als propagandamiddel voor het fascisme. De Italiaanse fascisten deden er alles aan om de wereld te laten zien dat Italië het beste land ter wereld was. Italië moest en zou wereldkampioen voetbal worden. Mussolini liet er zelfs scheidsrechters voor omkopen.

In een video wordt op dit wereldkampioenschap voetbal ingegaan en wordt ook het aan de macht komen van het fascisme in Italië besproken.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Oefen.be
Geen account? Surf dan naar oefen.be/150719.
Leerkracht

Ontdek ook