Test of Civilisation : Herhaalt Europa de verschrikkingen uit het verleden?

logo
Bron

"Ook al kunnen we de toekomst niet voorspellen, we hebben tenminste het verleden als gids om ons wijzer te maken, om ons te wijzen op de gevaren van dat soort retoriek."

Zeid Ra'ad Al Hussein, VN-commissaris voor de mensenrechten — oktober 2015

De website van Test of Civilisation begint met deze krachtige en uitdagende quote van Zeid Ra'ad Al Hussein. In oktober 2015 uitte hij als VN-commissaris voor de mensenrechten zijn bezorgdheid over de manier waarop in hoge Europese politieke kringen werd gesproken over de vluchtelingen die op dat ogenblik uit het Midden-Oosten (Syrië, Irak, Afghanistan) naar Europa kwamen. Zo vond de Hongaarse premier dat zijn land belegerd werd door de oorlogsvluchtelingen en hij liet een muur aan de zuidgrens van zijn land bouwen. De Britse eerste minister op zijn beurt gebruikte het agressieve beeld van een zwerm vluchtelingen die zijn land bedreigde. De leider van de Poolse PiS-partij beweerde dan weer dat vluchtelingen "cholera naar de Griekse eilanden brachten, difterie naar Wenen en verschillende soorten parasieten." Sindsdien is het alleen maar erger geworden: uitspraken die tot voor kort ondenkbaar waren omdat ze expliciet de kernwaarden van de democratie en de rechtsstaat in vraag stellen, maken nu integraal deel uit van het politieke discours...

Met Test of Civilisation willen de makers van deze website mensen meenemen in de tijd om even stil te staan bij verschillende historische gebeurtenissen en na te denken of er parallellen zijn met de Europese actualiteit. Europa kwam tot stand op de ruïnes van de Tweede Wereldoorlog. De verwoestingen en de gruwel van de vernietigingskampen maakten duidelijk dat een Europees fundament noodzakelijk was voor toekomstige vrede en welvaart. Op een ogenblik dat er krachten aan het werk zijn die dit fundament in vraag stellen, is het belangrijk om opnieuw naar het verleden te kijken. En dat vanuit een perspectief dat ons wakker schudt en duidelijk maakt waar het Europa in wezen om gaat: het uitbouwen van een humane, open en tolerante samenleving.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Gratis lesmateriaal en inspiratie

  • voor alle vakken en onderwijsniveaus
  • gemaakt en gedeeld door leraren en organisaties
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp
Al meer dan 20 jaar dé referentie voor tienduizenden leraren. Zo werkt het.
Registreer Veilig en gratis
Al lid? Meld aan