Klimaatportaal Vlaanderen


Ook in Vlaanderen voelen we al de effecten van de klimaatverandering en dat zal enkel toenemen: drogere zomers, nattere winters, meer hittegolven en een stijgend zeeniveau. De vraag is niet meer of we ons moeten aanpassen aan het veranderende klimaat, maar hoe we dat gaan doen. Het Klimaatportaal wijst je met cijfers, toekomstscenario's en tools de weg naar een klimaatbestendig Vlaanderen.

IMPACTtool: Met de impacttool zie je de gevolgen van de klimaatverandering in jouw buurt. Ontdek op kaarten en grafieken hoe de klimaatverandering zich nu al laat voelen in jouw wijk of gemeente en hoe dat in de toekomst kan toenemen. De impacttool toont je de effecten voor de belangrijkste klimaatthema's: hitte, droogte, wateroverlast & overstroming, zeespiegelstijging, grondwaterstanden... en welke impact dit kan hebben op woningen, kwetsbare inwoners, natuur, landbouw...

PLANtool: Hoe kan je de klimaatbestendigheid van je gemeente of wijk verhogen? Ontdek in de plantool met welke maatregelen je hitte, droogte of wateroverlast lokaal kan verminderen, en waar die het meest efficiënt kunnen ingezet worden. De plantool biedt je 7 scenario's om mee aan de slag te gaan en ambitieniveaus te verkennen. 

PROJECTtool: Met de projecttool kan je de klimaatbestendigheid van concrete projecten en gebiedsherinrichting beoordelen en verbeteren, zowel voor één perceel als voor een volledige wijk (van 500 m² tot 25 km²). Intekenen van maatregelen op kaart resulteert in een adaptatiescore die aangeeft of je er in slaagt de gevolgen van verdere klimaatverandering tegen 2050 op te vangen met jouw ontwerp. Lukt dat niet van de eerste keer, dan kan je je ontwerp verder aanpassen tot het vooropgestelde doel bereikt wordt.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook